Romantiknya Rasulullah SAW

  Share
  avatar
  eyes143
  superpower MV

  Posts : 1175
  Points : 21328
  Location : :: pEaRL !sLaNd ::
  Signature : incik kecHiX..~~

  Romantiknya Rasulullah SAW

  Post by eyes143 on Sun 19 Apr 2009, 5:25 pm

  Kisah-kisah rumahtangga, sebut-sebut pasal POLIGAMI, bincang-bincang suami lebih muda dari isteri dan pelbagai cerita serta tauladan yang dapat diambil marilah kita bersama-sama talaudani kisah ROMANTIK RASULULLAH SAW bersama isterinya.

  Rasulullah SAW adalah contoh yang terbaik seorang suami yang mengamalkan sistem Poligami. Baginda romantik kepada kesemua isterinya. disebutkan satu kisah pada suatu hari isteri-isteri baginda berkumpul dihadapan baginda lalu bertanya "siapakah diantara mereka (isteri-isteri) baginda yang paling disayangi". Rasulullah SAW hanya tersenyum lalu berkata, "Saya akan beritahu kamu kemudian."

  Selepas daripada pertemuan itu, Rasulullah telah memberikan setiap seorang daripada isteri-isteri baginda sebentuk cincin. Baginda berpesan supaya tidak memberitahu kepada isteri-isteri yang lain. Lalu suatu hari hari mereka berkumpul lagi dan bertanyakan soalan yang sama. Rasulullah SAW lalu menjawab "Orang yang paling aku sayangi ialah yang kuberikan cincin kepadanya". Isteri-isteri baginda tersenyum puas kerana menyangka hanya diri mereka sahaja yang mendapat cincin dan merasakan bahawa diri mereka tidak terasing.

  Tidak ketinggalan amalan-amalan lain yang boleh dilakukan untuk mendapat suasana romantik ini Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud:

  "Apabila pasangan suami isteri berpegangan tangan, dosa-dosa akan keluar melalui celah-celah jari mereka".

  Rasulullah SAW selalu berpegangan tangan dengan Aisyah ketika di dalam rumah.Baginda acap kali memotong kuku isterinya, mandi junub bersama, dan mengajak salah seorang dari isteri baginda pergi musafir (mengikut undian) untuk menambahkan lagi kasih sayang di antara mereka.

  Inilah serba sedikit kisah romantik Rasulullah SAW agar dapat kita tauladani dan praktikkan dalam kehidupan berumahtangga. Pada suami-suami yang budiman selepas ini peganglah tangan isteri anda setiap waktu, setiap masa dan setiap saat begitu juga pada isteri-isteri solehah peganglah tangan suami anda bagi menghapuskan segala dosa-dosa.

  Pada yang belum berumahtangga tu cepat-cepatlah mendirikan rumahtangga kerana dengan perkahwinan itu boleh menjamin anda kesyurga.

  "Ya Allah cantikkanlah akhlak ku seperti mana cantiknya akhlak Rasulullah SAW, tenangkanlah hati ku bagai tenangnya air di tasik, dan serikanlah wajahku bagai bercahayanya bulan purnama di hari berserinya wajah orang-orang beriman..." aaaammmmmiiiiin Ya Rabbal 'Alamin


  ____________________________________________________________________________________________________________________________________

  "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

  avatar
  Kehidupan
  kanak2 terpilih

  Posts : 1082
  Points : 20897
  Location : Saint Petersburg
  Signature : "Mereka yang menghidupkan sunnah Rasulullah SAW di akhir zaman umpama menggenggam bara api yang menyala. Kitakah mereka itu?"

  Re: Romantiknya Rasulullah SAW

  Post by Kehidupan on Sun 19 Apr 2009, 6:12 pm

  nak jadi romantik gak ahh....... big eyes big eyes big eyes big eyes
  avatar
  ratusanRM
  chomeyl suda!

  Posts : 516
  Points : 18494
  Signature : Selamat tinggal chart...

  Re: Romantiknya Rasulullah SAW

  Post by ratusanRM on Thu 23 Apr 2009, 11:30 pm

  cepat2 la menikah blushing thumb
  avatar
  Kehidupan
  kanak2 terpilih

  Posts : 1082
  Points : 20897
  Location : Saint Petersburg
  Signature : "Mereka yang menghidupkan sunnah Rasulullah SAW di akhir zaman umpama menggenggam bara api yang menyala. Kitakah mereka itu?"

  Re: Romantiknya Rasulullah SAW

  Post by Kehidupan on Fri 24 Apr 2009, 8:09 am

  ratusanRM wrote:cepat2 la menikah blushing thumb

  azam nikah leh x ustaz........? big eyes big eyes big eyes

  Sponsored content

  Re: Romantiknya Rasulullah SAW

  Post by Sponsored content


   Current date/time is Sat 23 Jun 2018, 11:49 pm