Tiada lemak **** dalam coklat

  Share
  avatar
  carnationmyra
  superpower MV

  Posts : 703
  Points : 19393
  Location : Venice of Perak

  Tiada lemak **** dalam coklat

  Post by carnationmyra on Sat 25 Apr 2009, 8:16 am

  BANGI: Umat Islam tidak perlu bimbang membeli dan makan coklat berasaskan lemak koko termasuk yang diimport kerana ia tidak mengandungi lemak ****.

  Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mamot Said, berkata penggunaan bahan lemak haiwan termasuk lemak **** akan mewujudkan bebunga lemak pada permukaan coklat dan mudah rosak jika diadunkan dengan lemak ****.

  Katanya, mengikut kajian kandungan bahan emulsifier dalam coklat yang dikatakan lemak **** sebenarnya adalah sumber agen serangga untuk memudahkan penyebatian.

  “Penggunaan lemak selain lemak susu dalam coklat juga tidak dibenarkan di Eropah. Malah, penggunaan lemak tumbuhan dalam semua produk coklat hanya dibenarkan maksimum lima peratus saja.

  “Jika melebihi, produk itu tidak boleh dinamakan coklat, sebaliknya dilabel sebagai coklat kompaun dan coklat sebenar menggunakan 100 peratus lemak koko. Jadi, tiada sebab perlunya dicampurkan lemak haiwan termasuk lemak **** kerana ia tidak sesuai untuk sebatian dengan lemak koko,” katanya pada sidang akhbar di sini, semalam.

  Ia bagi memberi penjelasan kepada masyarakat termasuk umat Islam yang bimbang berikutan laporan banyak coklat import dika-takan menggunakan lemak haiwan termasuk lemak ****.

  Laporan sebuah akhbar Selasa lalu mendakwa kandungan lemak haiwan itu berasaskan kepada penemuan bahan emulsifier yang dikatakan mengandungi lemak **** dalam adunan coklat.

  Pengarah Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Norwandy Mat Noordin mendedahkan pengusaha coklat di barat lebih gemar menggunakan lemak **** kerana penternakan meluas terutama di Amerika Syarikat, Denmark, Jerman dan Perancis.


  ____________________________________________________________________________________________________________________________________
  avatar
  eyes143
  superpower MV

  Posts : 1175
  Points : 21178
  Location : :: pEaRL !sLaNd ::
  Signature : incik kecHiX..~~

  Re: Tiada lemak **** dalam coklat

  Post by eyes143 on Sat 25 Apr 2009, 9:55 pm

  sng citer jgn mkn cokelat.. wateva


  ____________________________________________________________________________________________________________________________________

  "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

  avatar
  pinkrabbit
  chomot-chomeyl

  Posts : 165
  Points : 17312
  Location : Earth..
  Signature : i just want happiness...

  Re: Tiada lemak **** dalam coklat

  Post by pinkrabbit on Sun 26 Apr 2009, 6:06 pm

  hmm.. i love choc very much2.. nanges

  Sponsored content

  Re: Tiada lemak **** dalam coklat

  Post by Sponsored content


   Current date/time is Fri 25 May 2018, 1:31 am