Lebih 30 Rumah Rosak Dilanda Ribut Di Kuantan

  Share
  avatar
  carnationmyra
  superpower MV

  Posts : 703
  Points : 19543
  Location : Venice of Perak

  Lebih 30 Rumah Rosak Dilanda Ribut Di Kuantan

  Post by carnationmyra on Mon 20 Apr 2009, 2:27 am  KUANTAN, 19 April (Bernama) -- Lebih 30 buah rumah mengalami kerosakan teruk akibat dipukul hujan ribut dan angin kencang yang melanda kawasan perumahan Balok Perdana di sini petang ini.

  Dalam kejadian 4 petang itu, ratusan penduduk kawasan itu panik apabila rumah mereka mengalami kerosakan teruk terutama pada bahagian bumbung apabila angin kencang melanda.

  Seorang mangsa, Mohd Amran A. Hamid, 45, berkata ketika kejadian dia bersama isteri dan lima anaknya berada di rumah yang baru didudukinya sejak empat bulan lalu.

  "Saya dan isteri tidak dapat berbuat apa-apa kerana kejadian berlaku terlalu pantas dan apa yang kami boleh lakukan ketika itu cuma berlindung di dalam rumah sambil berdoa," katanya ketika ditemui di sini.

  Menurutnya keadaan hujan lebat dan angin kencang itu di luar jangkaan berikutan keadaan cuaca sebelum itu cerah dan baik.

  Katanya ketika kejadian, beliau merasa rumahnya mengalami gegaran kecil dan menyaksikan bumbung-bumbung rumah jirannya diterbangkan angin kuat.

  Mohd Fikri Azri Md Saat, 24, berkata rumah sewanya mengalami kerosakan teruk pada bahagian bumbung di samping hampir semua barangan elektrik rosak kerana terkena air hujan.

  "Atap rumah saya tercabut akibat ditiup angin menyebabkan air hujan membasahi peralatan elektrik," katanya.

  Sementara itu, Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga Balok Perdana, Osman Abdullah berkata lebih 30 rumah dipercayai mengalami kerosakan teruk akibat kejadian itu.

  "Saya akan cuba meminta bantuan daripada Tabung Bencana Alam bagi mengurangkan bebanan yang terpaksa ditanggung oleh penduduk akibat kejadian ini," katanya.

  --BERNAMA

   Current date/time is Sat 23 Jun 2018, 11:39 pm